תחרות עיצוב אלמנט הכניסה לעיר

עיריית ראשון לציון



עיריית ראשון לציון ביקשה להציב אלמנט עיצובי בכניסה לעיר ולשם כך, במסגרת מדיניות השיתוף של העירייה, הוחלט לפנות לאדריכלים, מעצבים, מתכננים ואמנים להגיש הצעות. שלוש עבודות הגיעו לשלב הסופי ובסופו של דבר נבחר אלמנט המייצג את שנת העלייה לקרקע וצמיחת העיר מאז היותה מושבה חקלאית.

בתום שני שלבים, בחרה ועדה שיפוט בעיריית ראשון לציון את אלמנט הכניסה לעיר. את האלמנט העיצובי הזוכה הציע מעצב הפנים אשר אלבז. מדובר באלמנט וורטיקאלי המתנשא לגובה של שישה מטרים - כששת חודשי הקידוח באדמה עד אשר מייסדי המושבה בראשון לציון מצאו מים ב-1883. רוחב האלמנט הוא 1882 ס''מ  והוא מייצג את שנת העלייה לקרקע ב- 1882. האלמנט עשוי לוחות מתכת רחבות ומיוצר בטכנולוגיה מתקדמת של חיתוך בלייזר בשילוב עבודת ריתוך ידנית, המסמלת את ראשיתה של התעשייה ובתי המלאכה.

גוף האלמנט צומח לגובה ונפתח בזווית של כ-22 מעלות. החלק המוחסר מתוך לוחות המתכת, מייצג את צמיחתה של ראשון לציון ומעוטר באשכול ענבים כסמל ומחווה לראשיתה כמושבה חקלאית. מתוך החלק הפנימי פורץ אור בעל גוונים משתנים המופעל כאשר חיישן חש תנועה באזור האלמנט. 

האלמנט הפיסולי עיצובי שואף לייצג מספר רעיונות: בתנועה הזוויתית - מצד אחד אחיזה בקרקע ומצד השני תנועה של תנופה מעלה. במידות - הסימבוליות של העלייה לקרקע, חודשי החפירה, עומק מציאת המים. באלמנט המלבני המתכתי הלבן – מסמל את האורבני, המכני, התעשייתי. באלמנט המוחסר ממנו פורץ האור – את האורגני את הצמיחה המתאפשרת, זו המאופיינת בשלבים הראשונים בעיקר סביב חקלאות היקב. ולבסוף הבסיס המעוגל ומפולס – מסמל את הבאר וחשיבותה הקריטית לקיום בכלל.

תחרות עיצוב אלמנט הכניסה לעיר פורסמה באמצעי התקשורת והייתה פתוחה לאדריכלים,  אדריכלי נוף, פסלים, אמנים ומעצבים סביבתיים. מטרת התחרות היא לעצב אלמנט כניסה לעיר החוזר בכל אחת מתשע הכניסות והיציאות לעיר, אשר יוכלו להוות סמל לכניסה לעיר ונקודת ציון חשובה וייחודית. בדרישות שפרסמה העירייה, התבקשו המציעים לעצב אלמנט שישתלב בכל אחת מהכניסות לעיר שלהן מאפיינים שונים. כמו כן נדרש שהאלמנט יהיה פיסולי, ייצוגי, אנכי בעל נצפות למרחוק הן להולכי הרגל והן לנוסעים ברכב.

כאמור, במסגרת התחרות, היו שני שלבים, בשלב הראשון בחנה ועדה מקצועית 35 עבודות ומודלים שהוגשו לבחינתה. 11 עבודות עלו לשלב הבא שבו ועדת שיפוט, בהשתתפות ראש העירייה, דב צור ומנכ"ל העירייה, פרנקו גונן ומהנדס העירייה, האדריכל אלי יהלום יחד עם אנשי מקצוע מהעירייה, נתנו לעבודות ניקוד בהתאם לקריטריונים מוסכמים מראש. בסופו של תהליך ולאחר סיכום סך הנקודות, נבחרו שלושה אלמנטים שזיכו את מצעיהם בפרסים בסך כולל של 35 אלף שקלים. כאמור, האלמנט שנבחר במקום הראשון, של המעצב אשר אלבז, יוצב בכניסות לעיר והאלמנטים שהגיעו למקום השני והשלישי, של האדריכלים איתי פלטי ויונתן קנטי ושל המעצב הגרפי דוד שפירא בהתאמה, יתכן ויוצבו כפסלים ברחבי העיר.

ראש העירייה, דב צור, הוסיף כי "כיאה לעיר הרביעית בגודלה בישראל המתגאה בעושר היסטורי אדיר, יש חשיבות לשער כניסה לעיר שיכבד וייצג את העבר, ההווה והעתיד שלנו. מעצבים מהשורה הראשונה בישראל הגישו עבודות עם עומק מחשבתי וסימבוליזציה מרשימים. הבחירה לא הייתה פשוטה, אך בסופו של דבר, נבחרה העבודה שמשקפת בצורה הטובה ביותר את מהות ורוח המושבה שצמחה לעיר גדולה בישראל".

אין זו הפעם הראשונה שעיריית ראשון לציון  משתפת את התושבים בנושאים ציבוריים, כך למשל, בשנה שעברה ביקשה העירייה את עזרת הציבור בבחירת הצבעים למרכז למחוננים רון ורדי שנחנך בתחילת שנת הלימודים. לתושבי שכונת צוריאל שהוקמה ונקראה על שם בעל השטח במקום, ניתנה הזכות להציע שם חדש ובתום תהליך שיתוף של תושבי השכונה נבחר ברוב קולות השם "מרום ראשון".

גם בבחירת השם למרכז הספורט והפנאי הגדול באזור הנשלם בימים אלה במערב העיר, ביקשה החברה העירונית סיוע מתושבי העיר והשם שנבחר בסופו של דבר הוא "360".

 

 כתב: יניב אוחנה, סגן דוברת עיריית ראשון לציון
10 בפברואר 2013