דילוג לתוכן

שנה ב׳ סמסטר ב׳ – טכנולוגיה 3 – דרך שיטות וחומרים

מטרות הקורס:
הקורס עוסק בהיכרות מעמיקה עם תהליכי בנייה והתערבות בבניין קיים, תוך סקירת שלבי הפיתוח והמרכיבים הרלוונטיים לעיצוב פנים. במהלך הקורס, נחקור את מערכות היחסים המורכבות בין צורה, חומר, פונקציה, מעטפת חוץ וחלל פנים, ונלמד כיצד בחירות טכנולוגיות משפיעות על הביטוי האדריכלי ועל חוויית השימוש בחלל.

תכנים מרכזיים:

  • ניתוח טכנולוגיות בנייה והתפתחותן ההיסטורית בהקשר של מקום, תרבות ואורח חיים.
  • הצגת מערכות מבנה בסיסיות, תוך הבנה של אופן יישומן בפועל דרך פרטי בניין אופייניים.
  • דיון באתגרים אקולוגיים ובנייה ירוקה, תוך בחינת פתרונות חדשניים לשימוש אחראי בחומרים ובאנרגיה.
  • פיתוח כישורי שרטוט טכני, כולל ייצוג מפרטים טכניים, דרישות ביצועיות, היבטים עיצוביים וחומריים במסגרת סט תוכניות עבודה ופרטי ביצוע.
  • לימוד תכנון מערכות תנועה ומפלסים, עם דגש על חיבורי חומרים, פרטי מדרגות ופתחים, והתאמתם לקונטקסט אדריכלי נתון.

היבטים תאורטיים:
הקורס לא עוסק רק בטכנולוגיה, אלא גם בשפה החושית והפנומנולוגית של האדריכלות. דרך קריאה ודיון, נבחן כיצד אדריכלות יכולה להוות חוויה רב-חושית ולא רק אובייקט פונקציונאלי או חזותי. רם קולהאס, שייך את המדרגות, המעלית, המסדרונות כ"שארית" הפחות אצילית של אדריכלות הקשורה לתהליך המודרניזציה. junkspace (Koolhaas, 2002) – קיימים רק על מנת לאפשר תנועה מחלל אחד לאחר. בקרוס נלמד להתייחס לjunkspace אחרת ונעשה זאת דרך ביקורתו של פאלאסמה ב-"The Eyes of the Skin". לתפיסתו של פאלאסמה העין שולטת בשיח האדריכלי של זמננו, ולדעתו ישנה חשיבות ביצירת מרחבים התומכים בהעמקה תחושתית, באמפתיה ובהתמצאות גופנית.

בקורס נשלב בין ידע טכני-יישומי להבנה רחבה של חוויית האדם במרחב, תוך שימת דגש על המפגש בין טכנולוגיה, חומר ותחושה.

* תמונה ראשית מתוך פרויקט של סנדרה מירצ׳ין