עיצוב עירוני – HiT

הקורס התקיים במכון הטכנולוגי חולון-HiT בשנת 2023

מנחה: אשר אלבז
סטודנטים: Camisasca Elena,  Hoffmann Leonie,  Seib Tim Henrik  ,אופיר שירה,  אנושי טל,  בוזגלו אושר,  מירצ’ין סנדרה,  סהר הילה.

עיצוב פנים בעיר

המרחב העירוני: בין תכנון, חוויה והתערבות

הרציונל העירוני מבוסס על עקרון "טובת הכלל", אך בפועל, המרחב העירוני מעוצב על ידי אינטרסים מרובים—פוליטיים, כלכליים, יזמיים וסטטוטוריים—אשר לא פעם דוחקים את טובת הציבור לשוליים. המרחב שאנו חווים יום-יום הוא תוצר של "העסקה התכנונית", מערכת של יחסי כוחות המעצבים את דמות העיר, ולעיתים אף את חווייתנו האישית בתוכה.

הקורס מתמקד בעבודה מחקרית-מעשית, תוך שילוב בין תיאוריה, חוויה והתערבות יצירתית. נקודת המוצא היא תפיסתו של המעצב העירוני כחוקר וכיוצר, הפועל בין הסטטוטורי לאדריכלי, בין הטכנולוגי לחווייתי. הסטודנטים לומדים לקרוא את המרחב העירוני לא רק דרך מיפויים פורמליים ונתונים, אלא גם באמצעות התבוננות סנסורית, אינטראקציה עם הסביבה וניתוח חווייתי-תרבותי.

מהלך הקורס

במהלך הסמסטר נחשפו הסטודנטים למודלים שונים של אורבניזם, מיפוי וניתוח עירוני. השיעורים הראשונים כללו צפייה ודיון בקטעי סרטים הממחישים כיצד ערים מעוצבות וכיצד נרקמים בהן יחסי כוחות. בהמשך, באמצעות קריאה ביקורתית של טקסטים עכשוויים, התבוננות בשיטות מיפוי שונות ותרגילי שדה חווייתיים, עברו הסטודנטים תהליך של היכרות עם העיר לא רק כמרחב פיזי, אלא גם כישות חברתית, תרבותית ורב-חושית.

הקורס כלל גם הרצאות אורח של אדריכלים ומתכננים, שהציגו גישות עדכניות לתכנון והתערבות עירונית. הסטודנטים יצאו לשטח, ניתחו את המרחב העירוני ובחנו את הקשרים בין ארכיטקטורה, תחביר עירוני, תחבורה, פעילות מסחרית, סביבות שהייה ותחושות משתמשים.

המרחב הנבחר: מרכז חולון

הסטודנטים התמקדו במרכז העיר חולון—האזור שבין המדיטק, מוזיאון העיצוב, קניון חולון ומרכז נתנאל—וניתחו אותו דרך שיטות מחקר שונות:

  • מיפוי נפחי וארכיטקטוני
  • ניתוח תחביר עירוני (Integration, Choice)
  • מיפוי סטטיסטי (צפיפות, דמוגרפיה, בעלות על דירות)
  • מדידת תנועה ואינטראקציות במרחב (יום/לילה, סוגי משתמשים, תזמון פעילות)
  • מיפוי תחושתי ורב-חושי (רעש, ריחות, תנאי אור וצל, זרימה תרמית)

לצד הכלים המחקריים, הקורס עודד נוכחות וחוויה עירונית ישירה: באחד השיעורים, בעקבות הפסקת חשמל פתאומית, יצאו הסטודנטים אל המרחב הציבורי, ישבו יחד תחת צל העצים במוזיאון העיצוב, האזינו למוזיקה ודנו בהקשרים שבין חוויה חושית, זיכרון עירוני ומרחב בנוי.

הפרויקט הסופי: התערבות עירונית טקטית

המשימה הסופית כללה פיתוח והצעה להתערבות עירונית המבוססת על תובנות המחקר. כל סטודנט פיתח רעיון עצמאי, אשר שולב כחלק מהצעה קבוצתית כוללת למרחב. ההתערבויות נבעו מתוך צרכים עירוניים, קונפליקטים מקומיים, תשתיות חסרות או פוטנציאל סמוי לשינוי.

בהשראת מיתוגה ההיסטורי של חולון כ**"עיר הילדים"**, לצד נוכחותו של מוזיאון העיצוב והפעילות היצירתית בעיר, בחרו הסטודנטים להציע שינוי נרטיבי. התערבויותיהם ביקשו לטשטש גבולות בין עיצוב ופנטזיה, בין משחק למרחב עירוני, ולחבר מחדש בין דמיון, חוויה ואורבניזם.

התוצאה היא מרחב עירוני שלא רק נמדד ומנותח, אלא נחווה, מובן ונבנה מתוך יצירתיות ורגישות.

כתבה באנגלית

 

אימיז׳ים בודדים מהתהליך המחקרי

כמה מתוצרי הקורס

דילוג לתוכן